Proxy Nedir ve Ne İşe Yarar?

Proxy, ara sunucu ya da vekil sunucu olarak adlandırılır. “Proxy nedir ve ne işe yarar?” sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; bağlanmak istediğimiz ağ ve bilgisayar arasında iletişim kurmayı sağlayan araçtır. Ana sunucu, ara sunucuyla bağlantı kurarak adrese girilen sayfaya erişim sağlar.

Genellikle yasaklı sitelere ulaşmak için kullanılan Proxy sunucuları, güvenilir ve hızlı bağlantı oluşturur. Bu bakımdan özel şirketler ve bireysel kullanımlar için tercih edilir. Proxy, internetin güvenilir ve özgür bir şekilde deneyimlenmesi açısından oldukça avantajlıdır.

Proxy Ne İşe Yarar?

İnternette güvenli ve hızlı dolaşmak, engellenmiş sitelere giriş yapmak “Proxy ne işe yarar?” sorusunun cevabıdır. Bazı Proxy türleri veri akışının hızlanmasını sağlamak, zararlı siteleri filtreleyerek girişi engellemek için kullanılır. Proxy’nin kullanım amaçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaynaklara erişme hızını artırır.
  • Dahili sistem güvenliğini sağlar.
  • İnternet kullanımında doğru bağlantılar kurulur.
  • Zararlı virüs ve yazılımların hepsini engelleyebilir.
  • Güvenlik kontrolünün özel olarak sağlanmasında destek olur.
  • Bölgesel yönlendirmeler kolay bir şekilde gerçekleşir.

Bireysel faydalara ek olarak şirketler tarafından da gizli kalması gereken dokümanlar için güvenli bir ortam oluşturması adına kullanılır. “Proxy nedir ve ne işe yarar?” sorusu kısaca daha özgür ve güvenli bir şekilde internet kullanımının sağlanmasıdır.

Proxy Türleri Nelerdir?

Proxy türleri nelerdir?” sorusuna cevap olarak Proxyler, bağlantı türü ve çevrim içi gizliliğine bağlı olarak iki grupta incelenir. Bağlantı türüne göre Proxy sunucu türleri şu şekildedir:

  • SOCKS: FTP ve SMTP gibi sonuçları destekleyen bu tür, HTTP sunucularına oranla daha yavaş çalışır. Bu bakımdan gerçek zamanlı çevrim içi oyunlarda kullanıma uygun değildir.
  • HTTP (WEB): IP adresini gizleyebilmek ve internette hızlı dolaşım için tercih edilir. Yalnızca web site ziyaretlerinde kullanılır. Engelli sitelere bağlanmak için kullanılan bu türün değişik biçimleri bulunur.

Çevrim içi gizliliğin sağlanması için kullanılan Proxy türleri şu şekildedir:

  • Anonim: IP adresini gizleme konusunda yüksek oranda başarı sağlarlar. Dezavantajı şifreleme konusunda aynı başarıya sahip olmamasıdır. Ücretli, ücretsiz ve trafik kotalı olmak üzere üç türü vardır.
  • Saydam: Ücretsiz olduğu için sıklıkla tercih edilir. IP gizleme işinde tam olarak başarılı sayılmazlar. Veri trafiğinde şifreleme kullanılmaz.
  • Elit: Veri trafiğini şifreleme ve IP adresini gizleme konusunda oldukça başarılıdır. Sunucu türleri içinde en hızlı ve en güvenilir bağlantıyı sunabilir. Deneme süreci dışında ücretlidir. Genellikle şirketler tarafından tercih edilir.

Siz de bunlar arasından istediğiniz sunucu türünü tercih edebilirsiniz.

Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

Tarayıcınızın gelişmiş güvenlik ayarları içerisinde Proxy seçeneğine kullandığınız serverı girmeniz gerekir. Bu yöntem pratik olmamakla birlikte, tarayıcılarda “Proxy ayarları nasıl yapılır?” sorusunun cevabı ise şu şekildedir:

Google Chrome Proxy Ayarları

  1. Tarayıcı ayarlarından sol kısımdaki “Sistem” seçeneğine tıklayın.
  2. Açılan menüde yer alan “Bilgisayarın Proxy Ayarlarını açın” butonuna tıklayın.
  3. “İnternet Özellikleri” kısmının sağ altındaki “Yerel Ağ Ayarları” seçeneğine basın.
  4. “Ara Sunucu” sekmesindeki “Yerel ağınız için sunucu kullanın” butonunun yanındaki kutuyu tıklayarak “Adres” bölümüne Proxy adresinizi yazın.

İnternet Explorer Proxy Ayarları

  1. Explorer’ı açarak sağ üstteki çark simgesine tıklayın.
  2. Menüde “İnternet Seçenekleri” butonunu seçin.
  3. Açılan menü içerisinden “Bağlantılar” sekmesini bulun.
  4. Karşınıza çıkan uygulamada yukarıdaki “Google Chrome Proxy Ayarları” yazısının 2. adımından itibaren uygulayın.

Sıklıkla kullanılan tarayıcılar bunlar olsa da diğer tarayıcılarda da yerel ağ ayarları üzerinden Proxy kullanımı benzer şekilde yapılır.

Proxy ve VPN Arasındaki Fark Nedir?

VPN ve Proxy, internet ziyaretlerinde IP adresini değiştirmek için kullanılır. “Proxy ve VPN arasındaki fark nedir?” sorusunun cevabı ise şu şekildedir:

  • Proxy, sunucu tarafından vekillik yaparken, VPN sizi sanal bir kullanıcı olarak gösterir. Bilgilerinizi şifreleyerek gizli konumuna getirir.
  • Proxy sunucularında bilgisayar ve sunucu arasındaki sistem açıktır. Anonimlik sağlansa da şifreleme sistemi yoktur. VPN’de ise bir tünelde verileriniz şifrelendiği için İnternet Servis Sağlayıcısı da dahil olmak üzere bağlandığınız yerler izlenemez.
  • Proxy sunucuları aldığınız ya da gönderdiğiniz verileri şifre altında tutmaz, VPN tarafından veriler şifrelenir.
  • Sunucularda gezinme süresi Proxy’lerde VPN’ye göre daha zayıf bir altyapıya sahiptir. Bu bakımdan VPN, Proxy’den daha hızlı çalışır.
  • VPN ücretli Proxy sunucuları genel olarak ücretsizdir.
  • Proxy sunucuları uygulama, VPN’ler işletim sistemi düzeyinde çalışır. Tüm trafik VPN üzerinden yönlendirilse de Proxy’ler tek kullanımda bir uygulamayı ya da web sitesini gizler.
  • Web trafiği VPN tarafından kayıt altına alınmaz fakat Proxy sunucuları kaydeder.

İkisi arasındaki karşılaştırmada VPN daha kapsayıcı, Proxy kısıtlı çalışma alanına sahiptir. Gizlilik ve güvenlik unsurları bakımından VPN daha sık tercih edilir.

Proxy Nasıl Kullanılır?

Proxy kullanmayı düşünen kullanıcılar tarafından sıklıkla “Proxy nasıl kullanılır?” sorusu sorulur. Kimlik hırsızlığından veri çalınmasına, kötü amaçlı yazılımlardan reklam dolandırıcılığına kadar birçok olumsuz nedenden korunmak için Proxy kullanılır.

Web sitelerinden bazıları şirketler ya da devlet tarafından erişime kapatılır. Bu gibi durumlarda ziyaret edilmek istene yasaklı web sitenin adresi, Proxy sitesinin arama satırına yazılır. Sonrasında bir sunucu seçilerek aramanızı yapabilirsiniz. Erişmek istediğiniz web sitesi seçtiğiniz sunucu tarafından aynı sayfada gösterilir.

Proxy Nereden Alınır?

İnternette gezinirken güvenlik ve gizlilik faktörüne önem veriyorsanız Proxy’e sahip olmak önemli bir husustur. Bireysel ya da şirket kullanımlarında Proxy alabileceğiniz pazar oldukça geniştir. “Proxy nereden alınır?” diye merak ediyorsanız, aşağıda verilen Proxy sağlayıcılardan birini seçerek interneti güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz:

  1. Oxylabs
  2. Bright Data
  3. ProxyEmpire
  4. BeeProxy
  5. PrivateProxy
  6. Proxy-Seller

Yukarıdaki Proxy satıcıları 2023 yılının en fazla tercih edilenleridir. İçlerinden birini seçmeden önce detaylı olarak araştırarak size uygun olan sunucuyu alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 96bet

Yorum yapın